2014/01/25

TXARRI HILKETA (II)


Aukera izan dugu beste atalen batean herriko baserrietan hiltzen diren txerriei buruz hitz egiteko. Aprobetxatuz  zenbait baserritan oraindik ere "dena aprobetxatzen den" txerria zintzilik ikusten dela ateondoetan, aprobetxatzen duku momentua argazki batzuk atera eta blog-ean aurkezteko.

Egia esanda  gero eta gutxiago hiltzen da baserrietan animali hau. San Martin eguna (azaroak 11) izaten da txerria hiltzeko garaiaren hasiera, eta erritoari kasu eginez gero "ilbetetik ilberrira doan garaia da egokiena txerria hiltzeko. Goizeko langintza izaten da, eta komeni izaten da euririk ez izatea, langintza asko kanpoan egin behar izaten delako".


Sarasketa baserrian ere hil dute txerria. Eguraldi euritsua tokatu zen arratsalde partean, eta txerria babestu beharra izan zuten. Komeni da esegita egotea, barruak hoztu daitezen eta ondoren zatiketarekin hasteko.

Arreluztxikin ere, eta urtetako ohiturari jarraituz, gaur bertan, urtarrilaren 24an, hil dute txerria. Goizean goiz ekin diote lanari eta eguerdirako zintzilik zuten ateondoan. Arratsaldean, berriz, ni neu parean tokatu, eta ateondotik barrura sartu eta mahai gainean laga dugu.



Bihar etorriko ei da "Beteixo", garai batean harakina edo karnizeroa izandakoa, puskak edo zatiak egiteko.

Migelek, baserriko jaunak esanda, dena jaten da, ez da ezer gelditzen. Berari asko gustatzen zaio txerrikia. On egin!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario